Uutiset


5.7.2013: Vuoden 2013 paras antologia: Antologiaryhmän Tunne eläin
Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston Antologiaryhmän Tunne eläin -antologia palkittiin ensimmäisellä palkinnolla Päätaloinstituutin Möllärimestari-kilpailun antologiasarjassa. Kilpailun raadin arvio kirjasta::

1. palkinto
Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston Antologiaryhmä: Tunne eläin

Teos sisältää kuuden kirjoittajan tekstejä, pääasiassa proosaa, mukana muutamia suppeita runoja. Kustakin kirjoittajasta mukana on lyhyt esittely. Ulkonaisesti kirja on varsin vaatimattoman näköinen, pehmytkantinen, sivut aika täyteen präntätty. Mutta jo kannen erikoinen kuva antaa viitteitä sisällöstä. Sisältö nimittäin on kerrassaan nappisuoritus: loistavia tekstejä toinen toisensa perään! Osa teoksen novelleista on outoja, hämärän rajamailla kieppuvia, osa scifimäisiä, osa lähenee perinteisiä kertomuksia, osa on suorastaan kauhistuttavia, mutta kaikissa on yhteistä erikoinen omaperäisyys, joka kerta kerran jälkeen yllättää lukijan ja saa nautiskelemaan kirjoittajan erinomaisista oivalluksista. Tekstit eivät tarjoa lukijalle valmiita ratkaisuja, vaan lukija kietoutuu kerta kaikkiaan mukaan tarinoihin, elää niiden mukana ja sisällä, katselee pyörein silmin ja joutuu pureskelemaan - nämä novellit ovat lukijan unelma. Kielenkäyttö on sujuvaa, erinomaista suomenkieltä, jokainen teksti on viimeistelty niin, että yhtään lapsusta ei teokseen mahdu. Teoksen muutamat runot kyllä jäävät proosatekstien varjoon, mutta jollakin tapaa nekin tuntuvat sopivan kokonaisuuteen. - Yksikään antologia ei ole toistaiseksi yltänyt Möllärimestari-titteliin, tämä oli nyt hyvin lähellä. Yhdessä romaanisarjan voittajan kanssa tämä teos olivat muusta joukosta selvästi erottuva kärki.

Linkki kirjaan: http://www.neirol.fi/Kirjat/5688511-Tunne_elain/5688511.html

9.7.2010: Vuoden 2010 paras antologia:Luovien Itseohjautuvien Elämänlankoja
Luovien Itseohjautuvien Elämänlankoja-antologia palkittiin ensimmäisellä palkinnolla Päätaloinstituutin Möllärimestari-kilpailun antologiasarjassa. Kilpailun raadin arvio kirjasta::

1. palkinto
Luovat Itseohjautuvat: Elämänlankoja

Antologiassa on 13:n kirjoittajan tekstejä, kokoajina "neljän kopla". Kirjoittajaryhmä on Helsingin suomenkielisen työväenopiston Eläkeläisten luovan kirjoittamiskurssin perillinen, joka ei suostunut lopettamaan, vaikka kurssi oli lopetettu. - Teoksen monet pienet tarinat ovat oivallisia, herkullisia, sattuvia ja satuttavia. Koosteessa on mukana myös tekijöiden runoja, vapaamittaisia, toisinaan hiukan riimiteltyjäkin, alkusoinnillista epiikkaakin mukana. Myös runot - kuten proosatekstitkin - ovat harvinaisen kypsää tuotantoa, kömpelyyttä tai teennäisyyttä ei löydy hakemallakaan, vaan kaikki tekstit henkivät kirjoittamisen letkeää iloa. Teoksen tekstit ovat myös erinomaisen viimeisteltyjä. Ehdottomasti lukemisen arvoinen teos!

Linkki kirjaan: http://www.neirol.fi/Kirjat/5688320-Elamanlankoja/5688320.html

 
16.12.2009: Valto Saarelle kunnianosoitus Hartiapankki-kirjasta
Vuosaari-Säätiö palkitsi Valto Saaren 16.12.2009 kunniakirjalla hänen Vuosaaren järjestö- ja kulttuurielämässä tekemästään työstä.

"Hartiapankki.kirja on erinomainen kuvaus siitä, miten tavalliset ihmiset, ilman rakennusalan kokemusta, rakentavat yhteisvoimin 43:n asunnon rivitaloyhtiön", totesi Vuosaari-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Matti Suomela kunniakirjaa luovuttaessaan. Hän jatkoi: "Kirjoittamalla Hartiapankki-kirjan Valto Saari on tehnyt arvokkaan kulttuuriteon."

Kiitospuheessaan Valto Saari korosti kirjan olevan kunnianosoitus kaikille hartiarakentajille. Hän myös muistutti, ettei kirjassa kuvatun As oy Säästöparin historia pääty siihen, mihin kirja loppuu, vaan nobel-runoilija Wislawa Szymborskan sanoin:

Joka ainut alku
on menneisyyden jatkoa
ja tapahtumien kirja
aina keskeltä auki.

Linkki kirjaan: http://www.neirol.fi/Kirjat/5688269-Hartiapankki/5688269.html

Vasemmalla Valto Saari Hartiapankki-kirja kädessään,

oikealla kunniakirja.

3.7.2009: Vuoden 2009 paras antologia: Vuotalon kirjoittajien Sateenkaaribaletti

Vuotalon kirjoittajien Sateenkaaribaletti-antologia palkittiin ensimmäisellä palkinnolla Päätaloinstituutin Möllärimestari-kilpailun antologia sarjassa. Kilpailun raadin (pj. kirjailija Niilo Keränen) arvio kirjasta::

1. palkinto
Vuotalon kirjoittajat: SATEENKAARIBALETTI

Teos on 18 kirjoittajan teksteistä koottu äärettömän hienovireinen ja upea kooste. Lyhyet iskevät runot vuorottelevat lyhyiden iskevien kertomusten kanssa. Tekstit on ryhmitelty osioiksi värien mukaan otsikoituna ja teksteistä saattaa jollain tavoin aavistaa jakso-otsikon väritunnelmaa. Työt käsittelevät pääasiassa ihmisten keskinäisiä suhteita, vaihtelevia, laidasta laitaan. Jotkut yllättävät, jotkut ikään kuin lipuvat loppuunsa juuri niinkuin pitääkin. Nekin kertomukset, joissa on nk. onnellinen loppu, ovat jotenkin mollivoittoisia, ihmismielen ihmettelyjä. Myös mukana oleva huumori on tummasävyistä, kyselevää, hyväksyvää. Kieli on raikasta, iskevää, toisinaan aika uskallettua ja roisiakin, mutta elämänmaku siinäkin. Kuten myös ilakoivassa murteen käytössä. Joka ikinen työ on huolella viimeistelty, niissä sanotaan se mikä sanottava on, ei enempää.  Erittäin tasapainoinen ja korkeatasoinen antologia.

Linkki kirjaan: http://www.neirol.fi/Kirjat/5688115-Sateenkaaribaletti/5688115.html

Linkki Möllärimestari 2009 -kilpailun arviointeihin: http://www.taivalkoski.fi/dman/Document.phx?documentId=aw35009161650581&cmd=download


© 2007-2010 Neirol-kustannus
Sivu päivitetty: 28.1.2011 18:02