Toimintaperiaatteista - Jaettu kustannusvastuu - Palkkiot - Yhteenvetona -- Käytännön ohjeita - Palaute - Neuvottelut - Sopimus

Toimintaperiaatteista

Neirol-kustannus on pienkustantaja, joka kokee päätehtäväkseen auttaa niitä kirjoittajia, joiden käsikirjoitukset eivät ole muiden kustantajien julkaisukynnystä ylittäneet, julkaisemaan oman kirjansa.

Neirolin toiminta perustuu yksilölliseen, kirjoittajan ja hänen toiveensa ja tarpeensa huomioonottavaan prosessiin, jolla käsikirjoitus muunnetaan valmiiksi, markkinoiduksi kirjaksi. Neirol ei tee ensimmäistäkään kirjaa kyseenalaistamatta kirjoittajan tarjoamaa tekstiä, mutta kun kirjan tekemisestä on sovittu, Neirol ponnistelee kirjoittajan toiveiden ohjaamana, omia käsityksiään unohtamatta, kohti julkaistavaa kirjaa.

Neirol ei edes lähtökohdaltaan ole kaupallisesti tuottoisa yritys. Mutta ei tappiollinenkaan. Tavoitteena on pitää toiminta kannattavuusrajan yläpuolella, mikä merkitsee sitä, että kirjojen myynnin tuoton olisi ylitettävä yrityksen kulut. Neirol on toiminimi, joka ei jaa osinkoja tai muullakaan tavalla siirrä varallisuutta muualle. Neirol maksaa palkkoja vain satunnaisesti silloin, kun tarvitaan tekijää esimerkiksi tekstin kirjoittamiseen käsinkirjoitetusta konseptista tietokoneelle.

Jaettu kustannusvastuu

Neirol toimii jaetun kustannusvastuun periaatteella. Vaikka Neirol kantaakin vastuun tominnasta ja sen riskeistä, kirjoittajan odotetaan osallistuvan oman kirjansa markkinointiin. Sillä kirjan, jota suuret, suurilla markkinointibudjeteilla toimivat kustantajat eivät ole ohjelmaansa hyväksyneet, ehdottomasti tärkein ja selkein asiakaskunta muodostuu kirjoittajan lähipiiristä: sukulaisista, ystävistä, työ- ja harrastetovereista. Tämän ryhmän, samoin kuin jollekin tietylle maantieteelliselle alueelle, ammattiryhmälle tai muulle kirjoittajaa lähellä olevalle kohderyhmälle suunnatun kirjan, kirjoittaja kohtaa huomattavasti kustantajaa peremmin. Sovittaessa kirjan tekemisestä tekijän tuleekin sitoutua etsimään markkinakanavia tälle kohderyhmälle, tai ostamaan itse sille riittävä määrä kirjoja – hintaan, joka sovitaan aina erikseen. Se on kuitenkin selvästi edullisempi kuin kirjojen normaali myyntihinta.

Palkkiot

Kirjan ensimmäisestä painoksesta Neirol ei maksa palkkioita. Kirjoittaja saa edulliseen hintaan sovittavan määrän kirjoja, jotka hän voi itse levittää lähiympäristöösä, perien kirjoista itse määrittelemänsä hinnan. Tällä tavalla kirjoittajan saama tuotto on hänen omissa käsissään – ja suurempi kuin normaali kirjoituspalkkio kaupallisesti kustannetuista kirjoista, kun painos jää pieneksi.

Mikäli kirjan menekki on ennakoitua suurempi, ja siitä otetaan uusi painos, kirjoittajan kanssa sovitaan asiasta erikseen. Jos lisäpainos otetaan, palkkioista sovitaan tilanteen mukaan. Jos kirjasi osoittautuu bestselleriksi ensimmäisen painoksen elinaikana, Sinulla on oikeus vaihtaa kohtuullisen ajan kuluttua kustantajaa toista painosta varten. Neirol toivottaa onnea ja on vilpittömästi iloinen siitä, että polkusi saattaa johtaa menestykseen.

Yhteenvetona

Neirol on oikea osoite Sinun kirjallesi, jos suurten kustantajien hylkäyksistä huolimatta – tai niitä edes kokematta – edelleen haluat kirjasi julkaista, ja olet valmis myymään kirjaasi omille ystävillesi ja tuttavillesi. Tyydyt pienempään painokseen, voit panostaa jonkin verran itse kappaleisiin, joita ympäristöllesi myyt, etkä unelmoi Karibian risteilystä, jonka rahoitat kirjasi tuotolla.

Käytännön ohjeita käsikirjoituksen lähettämiseen

Päinvastoin kuin suuret kustantajat, Neirol haluaa käsikirjoitukset sähköisessä muodossa. Kirjoita tekstisi esimerkiksi Wordillä, ja talleta se mieluiten rtf-muodossa, jotta sen avaaminen olisi varminta.

Lähetä tekstisi sähköpostitse osoitteeseen kasikirjoitus@Neirol.fi.

Kirjoita saatteeseen omia käsityksiäsi siitä, mikä olisi kirjasi kohderyhmä – minkälaiset ihmiset haluaisivat lukea kirjasi. Ja mielellään voisit luonnehtia tekstiäsi, mistä se kertoo, miksi olet sen kirjoittanut.

Kerro myös minkälaisen kirjan haluat. Edullisin kirja on liimasidottu pehmeäkantinen, A5-kokoinen kirja. Mutta kaikki muutkin koot ja muodot ovat mahdollisia. Tosin minimipainosmäärä ja hinta vaihtelevat toivomustesi mukaan.

Tärkeää on myös, että arvioit sitä kirjamäärää, jonka voit itse välittää omille taustajoukoillesi. Sen tulisi olla vähintäänkin useita kymmeniä kappaleita.

Palaute

Pyrimme lukemaan käsikirjoituksesi muutaman viikon kuluessa lähettämisestä. Annamme siitä palautetta sen mukaan, millaisia tuntoja se herätti. Joskus palaute on vähäistä, mutta syynä voi olla vain kiire – ei välttämättä itse käsikirjoituksesi sisältö tai laatu. Varsinaista arvostelupalvelua emme tarjoa, vaikka joskus saatamme intoutua repostelemaan tekstejä enemmänkin.

Pyrimme antamaan palautteessa ehdotuksen niistä suuntalinjoista, joilla voimme käsikirjoituksesta toteuttaa kirjasi. Voimme myös vain kysyä lisätietoja, antaa ohjeita tms. Kaikki riippuu niin siitä, mitä olet lähettänyt.

Neuvottelut

Mikäli olet saamasi palautteen jälkeen halukas jatkamaan keskusteluja kirjan tekemisestä, joudumme käymään läpi monia yksityiskohtia kirjan sisällön, ulkoasun, markkinoinnin yms. asioiden suhteen. Meillä on jo käsikirjoituksesi perusteella käsitys siitä, kuinka suurta työmäärää kirjasi tekeminen vaatii. Mutta asiat vaativat tarkentamista. Esimerkiksi kansi: kuinka paljon haluat siihen vaikuttaa, kenties tehdä sen itse...

Ja toki sovimme kaupalliset asiat – kirjan hinta Sinulle, kirjan hinta muille. Painosmäärä, markkinointitavat yms.

Sopimus

Jos – keskustelujen jälkeen – päädymme tekemään kirjasi, saat sopimuksen allekirjoitettavaksi. Se sisältää täsmälliset ehdot kirjan tekemiselle, myynnille ja hinnoille. Allekirjoitettuasi ja pautettuasi sen kirjan tekeminen pyörähtää käyntiin. Ja kirjan lämpimäiskappaleet saat käteesi sen mukaan, mitä sovittu on – joko kahden viikon tai kuuden kuukauden kuluttua.


© 2007-2011 Neirol-kustannus
Sivu päivitetty: 15.12.2011 00:16