Olet tässä: www.Neirol.fi > Kirjat > Savitaipale 1918: Kauhun kevät
Neirol-kustannus

Savitaipale 1918: Kauhun kevät – ISBN 978-952-5688-36-8

Sisällissodan kurimus tempaa syrjäisen Savitaipaleen pitäjän syvälle syövereihinsä. Henkiset rintamalinjat ovat alkaneet kiteytyä vuoden 1917 lopulla, varsinainen sota alkaa helmikuussa. Punakaartien hyökkäys ajaa valkoiset sekasortoiseen pakoon kirkonkylästä. Alkaa kahdeksan viikkoa kestävä ajanjakso, jonka aikana punaiset hallitsevat Savitaipaleen eteläosia aina kirkonkylään saakka.

Teos sisältää sisällissotaan osallistuneiden henkilöiden muistelmia. Lukija saa koskettavan tuntuman sotatapahtumiin niin punaisten kuin valkoisten, niin miesten kuin naisten välittäminä. Tapahtumien kauhut viiltävät kaikkia sotaan osallistuvia; toisia ruumiillisesti, jokaista henkisesti. Joskus sentään toivon valo tai huumorin helähdys tuo kaivattua kevennystä sodan synkeyteen.

Suurin osa muistelijoista on Savitaipaleelta ja lähikunnista. Keihäänheittäjä Jonni Myyrän kertomus vie lukijan keskelle kuularuiskujen sadekuuroja kirkonkylän harjuille. Kymenlaaksolaisen Urho Javanaisen tarkkaan havainnointiin perustuva, paikoin huumorilla höystetty tarina antaa arvokasta tietoa punaisten oloista Savitaipaleella, hyökkäyksistä kohti valkoisten puolustusketjuja sekä perääntymisestä. Nuorin muistelija, Pekka Somer oli sodan aikana vasta 10-vuotias. Hän toimi vikkeläkinttuisena lähettipoikana valkoisten esikunnassa. Kertojat tuovat mielenkiintoista lisätietoa paikkakuntalaisia yhä askarruttavaan kirkon palamiseen.

Teos antaa varsin kattavan kokonaiskuvan Savitaipaleen ja lähikuntien tapahtumista ja oloista mukana olleitten omakohtaisesti kokemina ja kertomina. Se on samalla jatkoa vuosi sitten ilmestyneelle Pelon päivät -kirjalle.

Nidottu, pehmeäkantinen B5-kokoinen (170 x 245 mm), 256 s. Ilmestyy 3.12.2010.
Kustantajan vähittäismyyntihinta 30 € (sis. postikulut).

LOPPUUNMYYTY!


(Tilaa suoraan kustantajalta - linkki ei käytössä)
Suosittele ystävällesi

(Yllä olevat linkit käynnistävät koneesi oletussähköpostiohjelman. Mikäli käytät esim. webmail-sähköpostiohjemia, viesti ei välttämättä lähde. Jos et muutaman päivän kuluessa saa kuittausta tilauksestasi, voit tilata kirjan lähettämällä tilauksen osoitteeseen myynti@neirol.fi)

Kirjaa myy Savitaipale 1918 -työryhmä. Kirjaa voi tilata sähköpostilla osoitteesta pentti.pylkko@gmail.com ja www.savitaipale1918.fi -sivuilta. Kirjan hinta on 30 e.

(Neirol-kustannus ei vastaa tästä myyntipalvelusta.)


Sivu päivitetty: 28.1.2011 18:40
© 2010 Neirol-kustannus