Olet tässä: www.Neirol.fi > Kirjat > Oili Kinnunen: Amalia matkalla maailmalle
Neirol-kustannus

Oili Kinnunen: Amalia matkalla maailmalle – ISBN 978-952-5688-22-1

Anna oli ensimmäisellä luokalla koulussa, kun opettaja tuli itkien luokkaan. Hän käski lasten mennä kotiin, sillä sota oli syttynyt. Kotimatkalla Anna pysähtyi katsomaan lehtimetsän keskellä seisovaa kuusta, jonka oksat viistivät surullisina maata. Vielä aikuisenakin Annalle tuli sodasta ensin mieleen itkevä opettaja ja yksinäinen kuusi.

Anna vietti lapsuutensa Verlan ruukin liepeillä. Valkealan ja Jaalan rajalla Puolakankoskessa uitiin ja uitettiin niin koirat kuin lampaatkin. Lapsia oli paljon, osa vakinaisia asukkaita, osa sotapakolaisia. Ja leikit sen mukaisia.

Jatkosodan ensimmäisenä päivänä lapset katselivat aitiopaikalta ilmataistelua. Koneita putosi niin kotijärveen kuin läheisiin metsiinkin. Illalla haudattiin vihollisen lentäjät; sekä lapset että aikuiset etsivät koneenhylyistä saalista: pyöriä kottikärryihin, laskuvarjosilkkiä alusvaatteiksi ja räjähtämättömiä pommeja, hyödyksi ja huviksikin.

Oman kylän kansakoulun jälkeen toteutui suuri haave, oppikoulu Myllykoskella. Luokkatoverin päähänpistosta nimi muuttui Amaliaksi, eikä hän siitä nimestä koskaan eroon päässyt. Menestys koulussa vaihteli, mutta sitkeästi opiskellen Amalia sai valkolakin.

Lukion opettaja, Tankki, sai Amalian kiinnostumaan englannin kielestä – ja kypsytti näin päätöksen lähteä piikomaan Lontooseen. Siellä maailma oli erilainen. Toisaalta käsittämätön luokkaeroineen ja outoine tapoineen, toisaalta niin vapauttava, vailla sitoumuksia. Perheen perusbrittiläiselle keskiluokkaisuudelle toi oivaa vastapainoa lähinnä aasialaisten täyttämä klubi – jossa tosin täytyi varoa saamasta kavaljeerilta nimikirjoituksella varustettua valokuvaa.

Amalia matkalla maailmalle on tiukasti tositapahtumiin perustuva aikalais- ja tapainkuvaus Annan lapsuus- ja nuoruusajasta. Parin vuosikymmenen matkasta Puolakankosken kuohuista paperirullien perässä maailmalle.

Nidottu, 206 s. Ilmestynyt 29.5.2009.
Kustantajan vähittäismyyntihinta 20 € (sis. postikulut).
LOPPUUNMYYTY!

Tilaa suoraan kustantajalta
Suosittele ystävällesi

(Yllä olevat linkit käynnistävät koneesi oletussähköpostiohjelman. Mikäli käytät esim. webmail-sähköpostiohjemia, viesti ei välttämättä lähde. Jos et muutaman päivän kuluessa saa kuittausta tilauksestasi, voit tilata kirjan lähettämällä tilauksen osoitteeseen myynti@neirol.fi)


Sivu päivitetty: 28.1.2011 18:21
© 2009 Neirol-kustannus