Olet tässä: www.Neirol.fi > Kirjat > Jukka Hintikka: Suomen lintujen nimet
Neirol-kustannus

Jukka Hintikka: Suomen lintujen nimet – merkitys ja alkuperä – ISBN 978-952-5688-09-2

Suomen lintujen nimet – merkitys ja alkuperä – vertailee noin 460:n Suomessa havaitun lintulajin nimien merkitystä ja alkuperää suomen lisäksi viron, pohjoissaamen, ruotsin, englannin ja saksan kielissä, unohtamatta lajien tieteellisiä nimiä.

Kirja esittelee myös lintujen nimeämisen yleiset periaatteet, kielitieteellisen selvityksen nimien synnystä ja iästä, sekä historiallisen katsauksen Suomen linnuston nimien kehitykseen.

Lajinimien käsittely on esitetty systemaattisessa järjestyksessä. Kirjassa on myös aakkostetut luettelot lintujen nimistä kaikilla käsitellyillä kielillä.

Kirja siis selvittää, miksi kottaraista nimitetään kottaraiseksi, miksi valkoviklo on sekä englanniksi että saksaksi vihreä. Kirjan avulla löytää myös käännökset lintujen nimille kaikille käsitellyille seitsemälle kielelle.

Pehmeäkantisessa kirjassa on 244 A5-kokoista sivua. Kirja on ilmestynyt toukokuun lopussa 2008.

Kustantajan vähittäismyyntihinta kirjalle on
nyt 19,50 €, ennen 29,50 €

Tarjous: niin kauan kuin kirjoja riittää 9,35 €

Tilaushinta sisältää postituskulut Suomeen ja arvonlisäveron (10 %). Tilaa sähköpostitse alla olevasta linkistä, tai muilla tällä sivustoilla kerrotuilla tavoilla.

Kirjaa on saatavissa myös
kirjakaupoista kautta maan. Hinta vaihtelee kaupoittain.

Tilaa suoraan kustantajalta
Suosittele ystävällesi

(Yllä olevat linkit käynnistävät koneesi oletussähköpostiohjelman. Mikäli käytät esim. webmail-sähköpostiohjemia, viesti ei välttämättä lähde. Jos et muutaman päivän kuluessa saa kuittausta tilauksestasi, voit tilata kirjan lähettämällä tilauksen osoitteeseen myynti@neirol.fi)

Alla esimerkki kirjan tietosivuista, sekä sisällysluettelo.

Suomen lintujen nimet -kirjan sisällysluettelo:

JOHDANTO

Linnunimien muodostamistapoja
Ornitologin näkökulma
Suomi ja sukukielet – nimen ikämääritys
Kielen eri kerrostumia
Kielikontaktit
Ainoa oikea selitys…

KIRJOITETUN SUOMEN LINNUNNIMISTÖN HISTORIAA

Ensimmäiset suomenkieliset linnunnimet
Systemaattisen nimeämisen alku
Aukusti Juhana Mela
Itsenäisen Suomen nimistöuudistukset
1950-luvulta nykynimistöön
Komiteoiden kausi

ETYMOLOGINEN LISTA

Lintulajien nimien merkitys ja alkuperä systemaattisessa järjestyksessä, mukana 460 lajia, selitys mahdollisuuksien mukaan kaikkien seitsemän eri kieliversion mukaiselle nimelle (171 sivua)

HAKEMISTOT

Tieteellisen, suomen-, viron-, pohjoissamen-, ruotsin-, englannin- ja saksankielisen nimen mukaan (45 sivua)

KIRJALLISUUS JA LÄHTEET
(4 sivua)

Kirjoittajasta

Jukka Hintikka tunnetaan lintuharrastajien parissa muun muassa Rönnskärin lintuaseman toisena asemanhoitajana. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus lintujen havainnoinnista, ja hän on myös aktiivinen rengastaja.

Jukka toimii Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan jäsenjulkaisun päätoimittajana, jota tehtävää hän on hoitanut kesästä 2004 alkaen. Tringan tehtävissä hän on perehtynyt laajalti kotimaiseen lintuharrastuskenttään niin linnustonsuojelijan kuin tiedottajankin kannalta.

Helsingin yliopistossa suorittamiensa suomen kielen opintojen aikana hän on syventynyt lintujen nimeämiseen eri näkökulmista, ja kiinnostus kieliin on johtanut linnunnimien ja nimeämisperusteiden tarkasteluun myös useissa muissa kielissä. Kirja perustuukin laajan lähdeaineiston systemaattiseen ja kriittiseen läpikäyntiin.

Sivu päivitetty: 20.4.2011 16:58
© 2008-2014 Neirol-kustannus